lauantai 24. helmikuuta 2018

288 - Danganronpa 3 - Future Arc #1


Danganronpa 3: The End of Hope’s Peak High School


Jaa mikä V3, onko se jotain syötävää? Kaikki aikanaan! Toivon ja epätoivon aikakausi päättyy animeformaatissa Studio Lerchen tekemään ja Seiji Kishin sekä Daisei Fukuokan ohjaamaan Danganronpa 3: The End of Hope’s Peak High School -teokseen (miksi High School eikä Academy, miksi?!), joka eetteröityi suuressa maailmassa heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun vuonna 2016. Tarinan loppu on siis samoissa käsissä kuin Trigger Happy Havocin animeversiossa, mutta tällä kertaa tarinalle toivottavasti annetaan hetki hengähtää, sillä mittaa on tuplasti verrattuna tuohon ultrakompaktiin huonompaan versioon. 

Danganronpa 3:a ei ole virallisesti saatavilla Euroopassa ainakaan toistaiseksi, sillä lisensointi on ainainen narttu ja länsimaisesta levityksestä on vastuussa amerikkalainen Funimation, jonka monopolista olen joskus kuullut vähän kyseenalaista juttua, mutta itse en osaa ottaa kantaa näihin seikkoihin. Aluekoodit ovat kuitenkin ihmiskunnan syöpä, joten minulla ei komeile kolmosronpaa hyllyssä, vaikka kovasti haluaisinkin. Kenties joskus.

Siksi minun on tukeuduttava Internetiin ja googletettava nöyrästi Danganronpa 3 watch online, jotta eksyn sattumalta sopivalle streamaussivustolle (parhaillaan joku OtakuStream), jossa jaksot ovat klikkauksen tai parin päässä ja vieläpä ihan kivalla laadulla varustettuna. Torrentien latailua sun muuta warepelleilyä en tue, sillä eiköhän streamausoptiokin ole lakiteknisesti ihan riittävän harmaalla alueella. Mikäli näkisin enemmänkin vaivaa, taatusti jostain löytyisi sama sarja enkkudubilla länkkärien erittäin tarkasti vartioimana, mutta koska kaiken loppu kutkuttaa liikaa, japsiraitaa sen olla pitää puristienkin iloksi. Vaikka täytyisikin pestä korvat mäntysuovalla jokaisen upupun jälkeen. Onneksi näissä on tekstitykset.

Toisin kuin Danganronpa: The Animationissa, kolmosronpan tarina ei ole minulle premissiä lukuun ottamatta ennestään tuttu, joten blogin formaatti tulee kolmosen osalta muistuttamaan enemmän melko vanhaa Babylon 5 -blogiani. Siispä parafraasaan tapahtumat eläen menossa mukana, napsin kuvakaappauksia (varmasti on Win + Print Screeniäkin parempia vaihtoehtoja, mutta…) ja heitän loppuun yleiset mietteet ja mahdolliset spekuloinnit tulevista tapahtumista. Päivitykset tulevat olemaan kattavampia kuin The Animationissa.

Jotta mikään ei olisi liian yksinkertaista, Danganronpa 3: The End of Hope’s Peak High School on jaettu kahteen juonikaareen: Future Arc ja Despair Arc. Tunnetaan myös Sideina. Kolmas kaari eli Hope Arc sisältää sarjan sekä koko Hope’s Peak -saagan grande finalen. Jos oikein käsitin, juonikaarten jaksot esitettiin iloisesti vuorotellen ilmeisesti narratiivisista syistä, vaikka eri ajassa liikutaankin. Eli toisin sanoen Future Arc #1, Despair Arc #1, Future Arc #2, Despair Arc #2, jne. Joten näin teen minäkin. Näin pitää tehdä tai pilaa koko sarjan.


Koska olen jo maininnut, mitä kautta jaksot katson, eräille varmasti herää nokkela ajatus, että kerrankin voin seurata Danganronpaa blogin ohella, ja niin heräsi minullekin. Siksipä jätän kunkin päivityksen loppuun linkin kyseiseen jaksoon, mutta toivoisin suuresti erityisesti sarjaa jo katsomattomilta, että jakso katsotaan vasta päivityksen lukemisen jälkeen, jotta suuret spoilerit ja dramaattiset juonenkäänteet paljastuvat tekstistä tai kuvista. Ehkäpä tulevia tapahtumia voisi spekuloida kommenteissa, jos niikseen tulee ja jos ketään edes kiinnostaa? Spoilaajien perään lähetän Monokuman.

Vähän aikaa harkitsin, pitäisikö tähän alkuun koostaa jonkinlaista kattavahkoa tähän mennessä tapahtunut -vaihetta, jotta Another Episoden muistot voisi karistaa omaksi kokonaisuudekseen suuremmassa juonessa, mutta toisaalta minullakin on niin pitkä aika, kun olen viimeksi koskenut Trigger Happy Havociin ja Goodbye Despairiin, että on parasta sukeltaa altaan syvään päähän. Tai no… vedetäänpä nyt tiivistelmä lonkalta mihinkään Wikeihin tukeutumatta! Toivottavasti kaikki faktat menevät suunnilleen oikein.

Trigger Happy Havoc:
Hope’s Peak Academy tutkii lahjakkuutta ja värvää lahjakkuuksia (äärimmäisyyksiä) opiskelemaan. Junko Enoshima lopetti äärimmäisellä epätoivollaan maailman (Tragedia, ihmishistorian suurin, hirvein ja traagisin tapahtuma) siskonsa (Mukuro) ja vuosikurssi #77:n avulla ja käynnisti Hope’s Peak Academyn vuosikurssin #78 keskuudessa murhaleikin, joka televisioitiin maailmanlaajuisesti. Tapa jäämättä kiinni, ja pääset karkuun. Hänet päihitettiin, ja murhaleikin kuusi selviytyjää (Makoto, Kyoko, Toko, Togami, Aoi, Hiro) lähtivät maailmaa jälleenrakentavan Future Foundationin riveihin. Loput (Mukuro, Sayaka, Leon, Chihiro, Mondo, Ishimaru, Hifumi, Celeste, Sakura, Junko) kuolivat.

Ultra Despair Girls:
Towa Group -yhtiö avusti maailman jälleenrakennusta tukien salassa epätoivoa rakentamalla Monokumia. Viisi  katkeraa aikuisia vihaavaa Hope’s Peakin ala-asteen lasta eli Toivon Soturit (Monaca, Masaru, Jataro, Kotoko, Nagisa) käynnistivät Monokuma-mellakan Towa Cityssä, johon oli vangittu vuosikurssin #78 rakkaimpia murhaleikin käyttämättömänä murhamotiivina. Eräs vanki (Komaru, Makoton sisko) pääsi karkuun Future Foundationin enimmäkseen epäonnistuneessa vastaiskussa ja selvitti uuden ystävänsä (Toko) avulla tilanteen, jotta aikuiset tai lapset eivät kuolisi. He jäävät kaupunkiin. Monaca jatkaa Junko Enoshiman seuraajana Monokumien rakentelua. Hänet pakoon kantanut Palvelija (Nagito) jatkaa matkaansa toiseen todellisuuteen. Kurokuma ja Shirokuma paljastuvat Alter Ego Junko -tekoälyviruksen kantajiksi, jotka eräs tunkeilija (Izuru, entinen ihmiskokeilla aivoraiskattu Hajime Hope’s Peakin varalaitokselta) kantaa eräälle saarelle.

Goodbye Despair:
Tällä saarella (Jabberwock Island) sijaitsee virtuaalitodellisuusprojekti Neo World Program/Hope Restoration Program, joka luotiin parantamaan ihmisiä epätoivosta. Future Foundation sai napattua vuosikurssi #77:n, kunnes Makoton porukka sai tietää, keitä he olivat, ja veivät heidät luvatta virtuaalitodelliselle Jabberwock Islandille parannettaviksi. Heidän joukossaan on omaa peliään pelaavan Nagiton lisäksi Izuru, joka saastutti digimaailman Alter Ego Junkolla (ja palautui simulaatiossa Hajimeksi), joka puolestaan käynnistää toisen murhaleikin päästäkseen lopulta saastuttamaan itsellään oikean maailman. Murhaleikissä kuolleiden (äärimmäinen huijari eli ”Togami”, Teruteru, Mahiru, Peko, Ibuki, Hiyoko, Mikan, Nekomaru, Gundham, Nagito, Chiaki), kohtalo jää epäselväksi, mutta jonkinlainen tilapäinen aivokuolema lienee todennäköistä.  Ensimmäisen murhaleikin kolme selviytyjää hakkeroituivat saarileikin loppumetreillä virtuaalitodellisuuteen ja sotkivat AI-Junkon suunnitelman pelastaakseen vuosikurssi #77:n. He ja viisi henkilöä vuosikurssilta #77 (Hajime, Kazuichi, Fuyuhiko, Sonia, Akane) palaavat todellisuuteen, jossa tulevaisuus odottaa.

Se tulevaisuus alkaa nyt.

***

Future Arc #1

Kahlittu Makoto Naegi joutuu vastaamaan teoistaan petturina tuntemattoman äijän tylyttäessä ja Kyoko Kirigirin sekä Aoi Asahinan seuratessa ikävää tilannetta sivummalta. Oliko se nyt fiksua sooloilla epätoivon rippeiden kanssa Goodbye Despairissa? Ja ennen kaikkea… mitä täällä tapahtuu?

Tämäpä alkoi hyvin.
Painostava tunnelma jatkuu Kyokon narratoidessa maailmanloppua ja sen erinäisiä ryhmittymiä. Parrasvaloihin pääsevät Goodbye Despairin todelliset antisankarit hirmutekoineen. Kazuichi rakentaa Big Bang Monokuman kokoista turbokarhua, joka matkii kaijuhirviötä liekehtivässä kaupungissa. Sonia komentaa useamman Novoselicin kokoista armeijaa, Gundham on ottanut luonnon koomisesti haltuunsa ja Mikan on työntämässä kovin kookasta neulaa jonkun poloisen silmään. Nagito näyttäisi polvistuvan näennäisenä uskollisuudeneleenä Toivon Sotureille, josta päästään Another Episoden tapahtumiin.

More Big Bang for your buck.

Olisikohan nyt caps lock -FUHAHAHAn paikka? Mitä helvettiä nyt taas, Gundhamia on pelättävä, kunhan ensin lopetan nauramisen.

I SHALL EXTOL YOUR DESPAIR

Olisin suonut tämän ilmankin toistuvaa replaa, mutta minkäs teet, kun kohtaukset seuraavat nopeasti toisiaan.
 
"This is troubling."

Mikan toi muutaman I'm sorryn ja pikkutuhman kaatuilun, mikä sinänsä tarkoittaa epätoivoa.

Myös Future Foundation esitellään pintapuolisesti, sillä täytyyhän muodotonta epätoivoa vastaan taistella jotenkin. Huomaan läjän tuntemattomia hahmoja, jotka arvatenkin pääsevät tulevissa jaksoissa hengestään. Ketään ei esitellä vielä, mutta Kyoko kertoo porukan koostuvan värvätyistä, mutta enimmäkseen Hope’s Peakista valmistuneista. Onhan niitä muitakin vuosikursseja olemassa koulun pitkässä historiassa, ja jos maailman korjaava porukka kootaan, sen on parasta koostua huippunimistä. 

Pitivät alkusoinnusta.
On dramaattista animeposeerausta kerrakseen, kun osapuolet ottavat yhteen erään pitkätukan seuraillessa sivummalta. Vaikka nämä yhteenotot lienevätkin historiaa ja näkemätöntä takaumaa Junkon kuoltua ja epätoivon rippeiden jouduttua toiseen maailmaan, konflikti ei ole vielä ohi. Vaikka pätkä tyylikäs olikin, toivon sen esiintyvän vain aloitusjaksossa, jottei arvokasta ruutuaikaa kulu tämän enempää.

Kyllä Kazuma Kiryu Fuyuhikon klaaninkin nujertaisi tarpeeksi monella läpsityllä polkupyörällä tai divaanisohvalla.

Tämähän muistuttaa ihan...

...King of Fightersia.

Izuru on niin kova sälli, ettei hän oikeasti tee koskaan mitään, mutta tuhon seuraaminen jostain korkealta on komeaa.

Kun uudet ja vanhat naamat on puoliksi tapettu räväkässä intropätkässä, jossa vihjataan jäljellä oleviin kuuteentoista selviytyjään (koska kuusitoista on maaginen luku), siirrytään jakson nimilätkän jälkeen merellä (tai järvellä?) kohoavaan fallostorniin useammankin helikopterin voimalla. Tornin kokoushuoneen pilleripöydällä pidetään pitkästä aikaa, no, kokousta. Kaikki henkilöt pöydän äärellä ovat uusia, ja heidän nimensä, naamansa ja erikoisalansa esitellään niin hengästyttävää tahtia, että hattuni nousee, jos joku katsoja ehtii nämä kaikki yksityiskohdat sisäistää, kun samalla vielä käydään nopeahkoa keskustelua. Onneksi apunani on kuvankaappaus, jonka tekstityksissä nämä yksityiskohdat näkyvät, mutta ne on myös hyvä kirjoittaa suomeksi auki. Sitä paitsi uusien hahmojen esittely on aina hauskaa!

Towa Tower silti korskeampi.

Pöydän päässä istuu arvokkaalta näyttävä silmälasipäinen papparainen. Hän on…


Kazuo Tengan, Future Foundationin puheenjohtaja, Future Foundationin 1. haaran johtaja ja Hope’s Peak Academyn entinen johtaja! Näillä nimikkeillä voisi olettaa hänen myös perustaneen Future Foundationin. Herra Tengania (taidan tehdä samanlaisen kunnioittavan pesäeron kuin Togaminkin kohdalla, eli käytän hänestä sukunimeä) puhuttelee hurjaan härkäkypärään sonnustautunut kaappijässikkä. Hän on…


Great Gozu, Future Foundationin 12. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen painija! Oletan entisen viittaavan oppilasluokitteluun Hope’s Peakissa, sillä eiköhän hän ole edelleen äärimmäinen painija. Hänen vierellään istuu fedorahäiskä, joka on…

Koichi Kizakura, Future Foundationin 3. haaran johtaja ja entinen Hope’s Peak Academyn kykyjenmetsästäjä! Pitäähän jonkun etsiä ne äärimmäisyydet huippukouluun. Kun Tengan on kertonut heidän kaikkien kokoontuneen saaritorniin keskustelemaan Makoton petoksesta, siirrytään pöydän toiselle puolelle kunnon kolmen hengen infodumppiin. Vasemmalla paksuun kaulahuiviin on kietoutunut…


Miaya Gekkogahara, Future Foundationin 7. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen terapeutti! Keskellä istuu jonkinlaista metallista suuhärpäkettä (pöpöjä vastaan?) käyttävä…

Seiko Kimura, Future Foundationin 4. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen apteekkari! Naiset ovat hiljaa, kun äänessä oikealla salatusta tiedosta nurisee…

Juzo Sakakura, Future Foundationin 6. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen nyrkkeilijä! Nyt ymmärrän, miksi hän poseerasi alkupuolella nyrkit ojossa. 

Seuraavassa parivaljakossa ajattelin suun animoinnin ja äänen menneen pieleen, mutta olinkin väärässä, sillä täydellisen hämmennyksen jälkeen tajusin, että tyttömäinen piipitys ei kuulunutkaan kuvan waifulle vaan isokokoiselle stereotyyppitummaihoiselle äijälle nappisilmineen ja koomis-rasistisine konnotaatioineen. Ensin kuitenkin ydintalveen paksulla karvakauluksella sonnustautunut nainen pois alta, koska hänet esitellään ensin. Hän on…


Ruruka Ando, Future Foundationin 8. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen kondiittori! Se viereinen mitä helvettiä -otus puolestaan on…

Daisaku Bandai, Future Foundationin 11. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen maanviljelijä! En tajua, miksi hänellä on tytön ääni. Toisaalta olen jo nähnyt sonniukon, waifuja ja hämäriä hiustyylejä, joten ehkä tämä kaikki on normaalia, mitä Daisaku ei ole. Vielä kun nimi olisi Tyrone Biggums ja varastelisi polkupyöriä mussuttaen vesimelonia ja KFC-kimpaleita. Ruruka huomauttaa kokouksen olevan riski, koska jos tänne hyökättäisiin, kävisi huonosti. Tuollaiset toteamukset tuovat vain kutsumattomia vieraita. Sen jälkeen likka livauttaa keksin sylissään (seurustelevatko he?!) osittain torkkuvalle jonnelle, joka on…


Sonosuke Izayoi, Future Foundationin 9. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen seppä! Ikkunaa tai liitutaulua pyyhkii itsekseen hymisten…

Chisa Yukizome, Future Foundationin 5. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen taloudenhoitaja! Johtajapappa kertoo Daisakun omituisia horistessa jonkun Munakatan rakentaneen tämän vankan tukikohdan saarelle, jota ei pitäisi olla olemassa, mutta ovatko he turvassa? Keskustelu kääntyy epätoivon rippeisiin ja tämän kuun kymmeniin terroristihyökkäyksiin. Juzo tivaa Tengania voimakkaampiin toimenpiteisiin, sillä tappaminenhan tunnetusti ratkaisee kaikki ongelmat, eikös? 

Olettekos kuulkaa kuulleet Googlemapsista?

Eipäs nyt ryhdytä Tiananmenin aukioksi.

Muutkin heittävät kommentteja väliin, mutta en ole vielä varma, mikä ääni kuuluu kellekin, koska jotkut puhuvat ensi kertaa (eräs nainen matalalla äänellä, olisikohan Seiko?) ja animaatiossa keskitytään muiden reaktioihin. Tämä on muutenkin vähän ongelmallista, kun enkkuäänille altistuminen tarkoittaa sitä, etten erota niin hyvin japsiääniä toisistaan varsinkin tällaisissa tilanteissa, joissa äänet eivät yhdisty kasvoihin. Enköhän viimeistään viimeisessä jaksossa ole kartalla, miltä kukakin kuulostaa. Se on varmaa, että Daisakun vammainen kimitys tulee uniini. Daisakun tyhmät, toisinaan Toivon Soturien tolkuttomuuksia hipovat jutut kiinnittävät muiden huomion ja ilmeisesti Ruruka huomauttaa aivan oikein, ettei äijän ääni täsmää yhtään. Olisin pahastunutkin, jos koko maailma olisi pitänyt Daisakua normaalina.

Kiivaaksi ja asiattomaksi yltyvän keskustelun aikana eräs mies matkaa hissillä tähän kerrokseen ja astuu sisään irvailemaan tänne kokoontuneista viimeisistä toivoista. Togamin kuivaa asiallisuutta lähestyvä kuka lieneekään astelee muitta mutkitta pöydän päälle latelemaan faktoja uhreista ja turhasta riitelystä. Kuka hän on oikein olevinaan? Kehtasi vielä kiusata Makotoa alussa!

Tämä ei edes ole omituisinta Daisakua. 

Hänhän on…


Kyosuke Munakata, Future Foundationin varapuheenjohtaja, Future Foundationin 2. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen oppilaskunnan johtaja! Jos jotain tiedän animesta niin sen, että oppilaskunnan johtajat ovat kovia tyyppejä ja jos Kyosuke on äärimmäinen sellainen, hän on tosi kova tyyppi. Minusta tuntuu, että Tengan voi olla nimellisesti Future Foundationin kunnioitettu pääjehu, mutta Kyosuke on asioista enimmäkseen vastuussa ja saa asiat pyörimään. Kaikki muutkin vaikuttavat olevan kovia tyyppejä, jos ovat päässeet tällaisessa organisaatiossa johtoasemaan, vaikka osa heistä melko läppähahmoilta vaikuttaakin. Onhan tässä jo yksitoista kasassa, mutta entäs ne muut? Pitäähän kuudentoista täyttyä jotenkin.

Chisakin tulee istumaan, kun kaikki pääjehut ovat läsnä ja kuljetushelikopteri laskeutuu katon laskeutumisalustalle. Kyosuke pyytää kaikkia katsomaan näytölle, johon ilmestyy viisitoista Goodbye Despairin kasvoa. Keitä lie. Kukaan ei ymmärrä, miksi Makoto pelasti heidät, enkä minä ymmärrä, miksi vain häntä syytetään, sillä olihan operaatiossa mukana Kyoko ja Togami. Viimeksi mainittua ei näy missään, kun kopterista astuvat ulos Makoto, Kyoko, Aoi ja Hiro ilmeisesti tilinteon hetkellä, kaikki Future Foundationin asiallisissa puvuissa. Toko voisi aivan hyvin olla yhä Towa Cityssä, en tiedä vielä. Joku harmittelee, miksei FF:n pettureita tapettu heti, kun he löysivät epätoivon rippeet. 

Arvaa kuka: Despair Edition.

Tengan muistuttaa Makoton olevan äärimmäinen toivo sekä Junko Enoshiman päihittäjä, joten syytettyä olisi aivan hyvä kuulla ensin. Toivon status herättää muissa epäilystä; Ruruka huomauttaa, että periaatteessa Makoto olisi voinut olla epätoivon leirissä koko ajan ja murhaleikin viimeisten vaiheiden pelkkää petkuhuiputusta. Matalan naisäänen omistaja vahvistuu Seikoksi, jonka muut tuntomerkit ovat punkahtava suumaski ja taivaalle kaareutuvat hiuslatvat. Hän jää kaipaamaan totuusseerumia.

Seikon kuolonmöllötys toistaiseksi kiehtovinta sellaisella määrittelemättömällä I'll kill you and fuck you -asteikolla.

Hope’s Peakin kolmikko eli Makoto, Kyoko ja Aoi astuvat sisään kokoushuoneeseen. Mihin Hiro jäi? Tajuttiinko tarinassakin, ettei hänestä ole hyötyä vakavissa asioissa? Kuten Another Episodessa kerrottiin, Makoto on Future Foundation 14. haaran jäsen, Kyoko puolestaan sen johtaja (tämäpä oli nopeaa) ja Aoi 13. haaraa. Jännästi Makoto on yhä äärimmäinen toivo (eikä onnekkaasta opiskelijasta ole mitään puhetta, koska Nagito vähän pilasi sen tittelin), kun taas tyttöjen äärimmäisyydet ovat entisiä ainakin nimellisesti.

Tuossahan tuo ylhäällä lukee, ei tarvitse toistaa.

Hetken painostavan hiljaisuuden jälkeen Kyosuke pyytää nyrkkeilijä-Juzoa paiskaamaan käsiraudat Makotolle, sillä entinen sankari on pidätetty. Tästä palataan näppärästi kierrättämään vaihe, josta koko sarja alkoi. Sen jälkeen Juzo on pidätyksestä pahoillaan ja tirvaisee kuninkaan nyrkillä Makotoa vatsaan. Lyöntikohdan mustelma varmaan kasvaa mukavasti Mondon lyönnin vierelle. Päähän kasvanee myös kuhmu. Kyoko huomauttaa viileästi puolustuskyvyttömyydestä ja Aoi on suorastaan tulistunut. Jälkimmäisen silmien vierestä seinään viilettää Sonosuken veitsi (olisikohan kunai-sellainen?), joten ei muihinkaan pettureihin suhtauduta suopeasti.

Koska se kuulostaa paremmalta kuin zero.

Kyllähän tuollainen hiuskoristeeksi sopisi.

Mahtisonni-Gozu pyytää Juzoa rauhoittumaan ja pullistelee kuin Arc System Worksin mätkintäpelissä ryhtyvänsä vastatoimenpiteisiin, mikäli kiusaaminen jatkuu. Kyoko pyytää runnotulle Makotolle lisäaikaa. Sen Kyosuke suo, ja kokous keskeytetään. Ehkä se on seuraavalla kerralla oikeudenkäynti ilman minipelejä.

Jos Great Gozu olisi uskallettu päästää irti, mitään epätoivoa ei koskaan olisi ollutkaan.

Valtaosa isoista kihoista hajaantuu muualle. Huoneeseen jäävät vain Kyosuke, jonka elämässä ei varmaan ole muuta tärkeää kuin miettiä suuria ajatuksia ja katsella samalla merelle, sekä Chisa, joka ottaa äärimmäisyytensä tosissaan siirryttyään jynssäämään kokouspöytää ja hyräillen yhä hieman hassahtaneesti, vaikkei reikäpäältä vaikutakaan. Chisalla tuntuu olevan pientä flirtintynkää Kyosukelle, joka pyytää häntä käymään Makoton luona. Äärimmäinen hoitsu kun on vihollisten puolella.

En tiennytkään suhteenne olevan näin vakavalla pohjalla.

Tyttöjen huussissa on hulinaa, kun Kyoko ja Aoi keskustelevat privaatisti Makoton tilanteesta aggressiivisen meikkauksen sijasta. Heitä ei haluta syytetyn toverinsa lähelle. Kyoko pyytää Aoia rauhoittumaan, sillä teknisesti selkkaus on 14. haaran ongelma, joten uimari lienee vähemmän lirissä kuin Makoto tai Kyoko, jonka vastuulla Makoto on. Aoi pirtsakoi heidän olevan samassa veneessä. Niinhän he olivat Hope’s Peakissa, mutta entäpä ulkomaailmassa?

Otin kuvan tasan siksi, kun Kyoko on pyöräyttämässä sormillaan hiuksiaan, enkä ole koskaan nähnyt mitään niin kaunista tai siis.

Chisa on siirtynyt tunkemaan tuppoa Makoton naamaan (tämä ei ole tuhma vertauskuva). Makoton toimenkuva-arvaus menee pieleen, sillä Chisa on ammatiltaan opettaja. …Eikä ihan mikä tahansa opettaja! Hän opetti #77 vuosikurssia. Goodbye Despairin kastia. Tulevia epätoivon rippeitä. Makes ya think. Chisan kysyttyä syytä epätoivon rippeiden suojeluun Makoto ei tiedä vastausta, mutta hänellä on sellainen kutina, että hekin arvostivat aikoinaan toivoa. No Nagito vähintäänkin. Opettajahoitaja ainakin tuntuu olevan Makoton puolella, vaikka huomauttaakin aikojen olevan armottomia, joten kaikki eivät liene samaa mieltä. Chisa tuntuu uskovan aivan erityisesti Kyosukeen, jota pitää organisaation toivona. Varapuheenjohtajasta ja Makotosta voisi tulla yhdessä jotain suurta.

Opetit heidät pahoille tavoille.

Makoto ei ymmärrä, miksi ne raudat piti laittaa niin kireälle.

Kun Kyoko palaa käytävälle tukittuaan tornitalon viemärit, hän törmää johonkin häiskään, jolla näyttäisi olevan yhtä huono unirytmi kuin minulla ja kädet samassa epävarmassa asennossa kuin Tokolla. Kyoko tunnistaa hänet, minä välttämättä en. Hän on…


Ryota Mitarai, Future Foundationin 10. haaran johtaja ja entinen äärimmäinen animaattori! Jolla olisi asiaa Tenganille, mutta se asia taitaa jäädä myöhemmäksi, sillä koko rakennus alkaa vapista kuten rakennukset yleensä Japanissa tektonisista syistä. Aoin tasapaino lavuaareilla pettää, eikä tukikaan ovenkahvasta auta. Lattialle pyllähdettyään hän jää toljottamaan avautuneen kopin vähemmän miellyttävää näkymää. Leikki on jo alkanut, sillä…


.
..
….
…..
…...
…....
….....
….......
….........
….............
…..................

JOTKUT, KENTIES VARTIJAT, OVAT KUOLLEET.

Väliaika!


Väliaika loppuu!

Yasuhiro Hagakurella ei ole välttämättä yhtä suurta roolia Hope’s Peak -saagan loppuhuipennuksessa kuin ihan ikiomassa bonustarinassaan, mutta niin vain hän on jotenkin jättänyt Kanon Nakajiman sikseen ja päätynyt tärkeiden henkilöiden tärkeän rakennuksen logistisesti tärkeälle helikopterikentälle nurisemaan, miksei häntä koskaan päästetä mihinkään. Hiro näyttää hauskalta nuorelta setämieheltä ja onpa hänelle kasvaneet pikkuruiset kakkulatkin tuomaan ikiaikaista arvokkuutta. Nyt hän tekee sen, mihin hänet on luotu, eli ennustaa Makoton tulevaisuuden töykeän kalliilla pallollaan, joka lienee hankittu/varastettu jostain homssuisesta kojusta, koska muuten hän lyhentäisi öky-ympyrällä velkansa Fuyuhikon siskolle, jota ei ole muutenkaan enää olemassa, joten se siitä sitten.

Ei helvetti, tajusin juuri, että Lemuria-kuvatekstihassuttelu palaa jälleen! Miksi en muistanut koko väkisin väännettyä läppää Ultra Despair Hagakuressa?

Kristallipallosta hän näkee toisen tulevaisuuden. Siinä taisteluhelikopteri ampuu Future Foundationin rakennusta ohjuksella. …Ehkei se siis ollutkaan mikään maanjäristys. En tiedä, mikä on kokonaisuuden kannalta kurjempaa: Hiron sormista maahan murskautuva humpuukipallo vai valtava rakennuksen sisäänkäynniltä kohoava savupilvi.

Näyttääkö Lemuria taisteluhelikopterilta?

Ei sieltä kuitenkaan olisi päässyt Lemuriaan.

Kaikki muut ovat jo kokoontuneet sopivasti takaisin kokoussaliin, jossa punainen hätävalaistus hehkuu kaikkialle. Daisakusta on kerrankin jotain hyötyä, kun hän täppäröi tilanneraportin päämonitorille. Etu- ja takasisäänkäynti on tukossa, palosulkimet ovat paiskautuneet kiinni eivätkä hissit toimi. Ruruka nurisee, ettei kenenkään pitänyt tietää tästä paikasta, kun taas Seiko epäilee livertelyä vastapuolelle. Kyosuken käskystä Juzo ottaa Makoton haltuunsa ja ohjeistaa Chisaa ottamaan yhteyttä päämajaan. Tämä rakennus siis ei ole päämaja, hyvä tietää! Viimeinen käsky koskee kaikkia: huoneesta ei poistuta. Entä jos luonto kutsuu?

Bandai löysi juuri Tinderistä mieheltä kuulostavan naisen nimeltä Namco, jotta he voivat yhdistyä Namco-Bandaiksi.

Kukaan ei silti käskenyt olla tulematta sisään, joten Aoi tulee. Hänen funktionsa tässä tarinan vaiheessa on kertoa hädissään vessaan tapetuista vartijoista. Chisa ei saa yhteyttä ulkomaailmaan. Aoin perässä sisään tulevat Kyoko ja Ryota, joten kaikki ovat paikalla. Kaikki… kuusitoista, jos ulos jäänyt Hiro lasketaan. Hmm. Makoto päivittää Kyokon ajan tasalle, kun taas Great Gozun suuri ääni painostaa kaikkia rauhoittumaan, sillä Future Foundationin johtajat selviytyvät mistä tahansa.

Oli se vähän jännemmän väristä kakkaa sitten.

Paitsi mustavalkoisista iloisesti virnistävistä unikaasukranaateista, joihin ei tepsi edes Seikon pöpönaamari. Kyosuke yrittää syöksyä auttamaan Chisaa. On se kivaa, kun muista välitetään.

Pallokuma sylkee kohta pilaantuneita nuudeleita ja sardiineja.

Makoto havahtuu maailmaan, joka on neljän seinän sisällä, eikä enää punainen. Huomaan raskaita pultteja uloskäynnin luona, Makoto puolestaan ranteeseen sujautetun rannekkeen. Another Episode ja Zero Escape never forget. Muidenkin heräillessä rannekkeessa aktivoituu alaspäin laskeva ajastin. Tunteja on kaksi, jaksoilla kestoa yhteensä enemmän.

Kiva tietää kahdelta aamuyöstä.

Puhuhuhu. Kuulen upupupun, en haluaisi. Miksi se kuulostaa aina niin väärältä ja hirveältä, miksi? Tuo kolkko tai pelkästään tyhmä nauru näyttäisi irvistyksistä päätellen olevan tuttu muillekin. Miksi se ei olisi? Monokumahan on brändinä kaikkialla. Japanilainen mummokäninä alkaa. Tekisi mieli työntää ruuveja korviini, mutta ehkä totun tähän. Sitä paitsi ei ole hyvä hetki päivitellä Monokuman ääntä, josta pidän ajasta ikuisuuteen enemmän englanniksi, vaan siihen, miksi se kuuluu juuri nyt.

Miksi se ei kuuluisi? Monokumakin sen tietää, sillä ketku mölli palaa aina, kun jotakuta vähän epätoivotuttaa. Monitori rävähtää päälle, ja kaikkien rakastama mutta ronpaversumissa kaikkien vihaama nallukka pullahtaa puolueaitioon uhoamaan. Makoto vain toljottaa. Miten Junko Enoshima voi palata joka kerta? Vai kuka näitä naruja vetelee tällä kertaa? Tapahtuisiko se teknologinen singulariteetti kolmannella kerralla?

Kuulemma Doraemon.

Monokuma ihailee Future Foundationia piikkinä synteettisessä lihassaan ja epätoivon rippeiden riesana niin paljon, että hän haluaa tänne kokoontuneiden tappavan toisensa leikissä, joka on tapahtuva kolmesti. Onhan olemassa Rule of Three, eikö totta? Vastalauseista äänekkäimmän esittää äärimmäinen toivo nyrkki vapisten. Huomasin samalla, että hänen käsirautansa ovat kadonneet. Ilmeisesti kaikki aloittavat yhtä tasaväkisesti?

Huonoja keilaamaan.

Mutta tämä on anime.

Tai nyrkki puhuu.

Tai no… melkein kaikki. Kyosuke vaatii tietää, mihin eräs heistä on kadonnut. Hiljaisuuden rikkoo märkä lätsähtely kokouspöydälle. Olisi taas siivottavaa, voi harmi. Ehkä se eräs hyväntahtoinen neiti voisi hoitaa sotkun pois vaivoista.



.
..
….
…..
…...
…....
….....
….......
….........
….............
…..................
 

 

CHISA YUKIZOME, FUTURE FOUNDATIONIN 5. HAARAN JOHTAJA JA ENTINEN ÄÄRIMMÄINEN TALOUDENHOITAJA, ON KUOLLUT.

Kyosuke irvistää tietämättä, oliko väärässä. …Mistä? Monokuma nauraa ja osoittaa sanansa Makotolle, jonka vähemmän onnekas kohtalo on kietoutunut murhaleikkien ympärille. Niistä viimeinen määrittää ihmiskunnan kohtalon sekä toivon ja epätoivon taistelun lopputuloksen. Viimeinen murhaleikki on alkanut.








VIISITOISTA JÄLJELLÄ.

***



Danganronpa 3: The End of Hope’s Peak High School on jo nyt parempi kuin Danganronpa: The Animation, mutta se ei ole kovin paljoa vaadittu. Nyt ei tarvitse tiivistää jo nähtyjä tarinoita tolloille, jotka eivät osaa/halua pelata, vaan kaivavat nenäänsä uusimman animekauden tahdissa, koska anime on heille parasta, jota voi katsoa housut pois jaloista. Sen sijaan astellaan kohti uljasta loppua vailla mitään tietoa, mitä seuraavaksi tapahtuu, sillä tässähän voisi oikeasti tapahtua tai paljastua vaikka mitä. Siis senkin lisäksi, että valtaosa näistä kuudestatoista tuttavuudesta tulee kuolemaan, mutta pakkohan tässä on muutakin olla! Se tässä nimenomaan kiehtookin.

Premissi lienee nyt ensimmäisen jakson myötä selvä. Viimeinen murhaleikki, osanottajina kaksi kolmasosaa Hope’s Peakin selviytyjistä sekä valtaosa (olettaen ettei haaroja ole sata) Future Foundationin johdosta, tapahtumapaikkana teljetty torni, aikarajana kaksi tuntia (mikäli se vahvistetaan ensi kerralla), sääntöinä… onko niitä? Tai oikeudenkäyntejä? Ei kai tämä ole semmoinen nykyajan geneerinen Battle Royale -peliklooni, jota pelaavat pellet, jotka eivät paremmasta tiedä? Mitä voittajalle tapahtuu?

Saa myös nähdä, tapahtuuko koko murhaleikki tässä kokoushuoneessa, sillä jotenkin jäi sellainen vaikutelma, että sisäänkäynti olisi teljetty. Tai ehkä ne ikkunat oli pultattu Hope’s Peak Academyn tyyliin? Joka tapauksessa ulos ei ole mitään asiaa. Paitsi Hirolla, jonka tuleva rooli tarinassa on myös täysi mysteeri, jos oletetaan, että hänelle ei tapahtunut mitään. Perustan kuudentoista osallistujan tasan intropätkän nopean leikkauksen varaan, joten kuka muu mysteerihenkilö tornissa voisi muka olla, Mukuro Ikusabako?

Kysymyksiä herää muutenkin ihan liikaa tässä vaiheessa. Kuten takapirun henkilöllisyys, Togami, Komaru/Toko, Toivon Soturit, epätoivon rippeet, Junko Enoshima… Saadaanko puuttuvat hahmot jotenkin fiksusti mukaan? Tuntuu myös ihan liian aikaiselta spekuloida tulevaa tai mitään kuolinjärjestystäkään, koska nyt todellakin tuntuu, että mitä tahansa voi tapahtua, eikä kukaan ole turvassa. Joku on varmaan se perinteinen petturi.

Uudet hahmot olivat… uusia hahmoja. Heitä on taas paljon, he ovat erilaisia ja he ovat melko selkeästi Danganronpa-hahmoja, kun sekaan mahtuu parikin kummajaista. Daisakusta olen jo kirjoitellutkin, koska hän todellakin erottui joukosta. Tyttömies ja japanilainen geneerinen näkemys Afrikan miehestä, juuh elikkäs. En osaa sanoa, oliko ensivaikutelmani varsinaisesti positiivinen, mutta ainakin häiskä menee lentävin värein hassuttelufiltteristä, jonka suhteen oltiin tällä kertaa melko vakavalla linjalla. Great Gozun kypärää ymmärtää paremmin, kun hänet tietää painijaksi, mutta kuka onkaan sisällä? Ja mitä tapahtuu, kun hän suuttuu oikeasti? Hän vaikuttikin porukan tyynnyttelijältä. 

Juzo on porukan vakimulkero ainakin vanhoja tuttuja kohtaan, Kyosuke jäyhyydestään huolimatta hyvinkin asiallinen varsinkin Chisan suhteen, Ruruka tuntuu koppavalta ja äänekkäältä, Seiko kylmältä lyyliltä, Kazuo arvokkaalta vanhukselta ja Koichi, Miaya sekä Sonosuke saavat toivottavasti lisää ruutuaikaa myöhemmin. Ryotakin voi olla ihan mitä tahansa, kun hän liittyi jengiin jälkijunassa. Ehkä tuollekin oli syynsä.

Niin ja Chisa sitten kuoli, tervetuloa sinne Leonin, Teruterun ja Masarun joukkoon! Ruutuaika jäi siis suhteessa vähäiseksi, mutta sitä kyllä kompensoitiin ylimääräisillä kohtauksilla Kyosuken ja Makoton seurassa. Tästä olisi jopa voinut näppärästi päätellä hänen kuolevan ensimmäisenä. Mikäs sen mukavampaa kuin listiä se kaikille kiva waifu ensimmäisenä? …Mutta Chisa on myös vuosikurssin #77 opettaja. Makes ya think. Mutta kuka Chisan tappoi? Mistä minä tiedän?! Joku heistä ei mennytkään kranaattitainnoksiin ja ripusti hänet kristallikruunuun. Ainakin lähti neiti dramaattisesti tuonpuoleiseen! Kyosukea kyrpii kuitenkin ihan huolella, joten hän tuskin on takapiru.

Jakson ainoa suurempi ongelma oli tahti, joka nyt on tällaisissa tarinoissa vähän pakollinen ongelma, kun asiat on saatava nopsasti käyntiin ja hahmot esiteltävä vieläkin nopsammin. Ensin mainittu seikka ei niinkään häirinnyt, mutta hahmoesittelyssä pari kertaa sadattelin. Kuka muka ehtii lukea hahmon nimen ja tittelin sekunnissa, kun seuraava läimäytetään eteen seuraavassa? Enkä viittaa vain enkkutekstityksiin (joiden alkuperästä en itse asiassa ole varma, mutta eivät ne ainakaan tuntuneet fanikäännöksiltä, joten ehkäpä ne olivat virallisia), sillä sama kyyti päti japsimerkkeihin.

Näin kääntäjätaustaisen näkökulmasta täytyy todeta, että tekstien täytyisi ehdottomasti näkyä pidempään, jotta useimpien aivot sisäistäisivät ne. Sitä varten on olemassa sääntöjä, tai muuten tekstitys on yksinkertaisesti huono. Muussa tapauksessa kohtaukset täytyisi tehdä eri tavalla muun jaksopituuden kustannuksella. Toki nyt hahmojen nimet vähintään ovat olennaisia, minulle ainakin. Nimet yhdistyvät kasvoihin ja sitten jo tietääkin, kuka tyyppi on. Onneksi blogin kuvapuolen vuoksi kohtauksia piti vähän pyöritellä ja hahmot pitää mielessä ehkä keskivertokatsojaa pedanttisemmin, joten ainakin itse olen nyt väkisinkin perillä, kuka kukin on. …Vaikka vaatiihan aasialaisten nimien sisäistäminen oman logiikkansa.

Tosin vaikka tahtia kritisoinkin, on se silti parempi kuin The Animationissa, koska tässähän oltiin suorastaan rauhallisia. Tapahtumille annettiin aikaa hengittää. Mikään ei varsinaisesti tuntunut pikakelatulta ja jopa se alkupuolen FF-keskustelu oli ohjattu luonnollisesti, vaikka kaikkien nimet ilmestyivätkin tökerösti. Miksi hahmoja ei voisi ronpatyyliin eristää muusta kuvasta ja lätkäistä nimet titteleineen psykotyylikkäästi? Tehtiinhän noin The Animationissakin!

Siihenpä se nillitys päättyykin. Mitäpä sitä turhia ulisemaan? Olen Danganronpa-fani, ja suurimman osan keskimääräisen animejakson mitasta olinkin aivan mehuissani näkemästäni, kun tämä tuntui, näytti ja kuulosti hyvältä… ja ennen kaikkea pirullisen kutkuttavalta. Uskollinen fanituote viimeisen päälle ja ihan virallista jatkoa, mutta eri formaatissa. Tyylikäs tunnelma vähintäänkin, jo synkeä värimaailma oli mukavan yhtenäinen, vaikka maailmanlopun maisemien verenpunaisuus alkaa jo huvittaakin. Edes japsiäänet eivät häirinneet, mutta toisaalta tässä on niin paljon uutta sakkia, ettei tarvinnut hakata päätä seinään manaten, ettei tuo nyt todellakaan tuollaiselta kuulosta.

Onhan tähänkin sarjan osaan kasautunut suhteettoman suuria odotuksia aiempien blogivaiheiden venyessä, kun panoksena on ei enempää eikä vähempää kuin kaiken loppu. Voivatko kaikki toiveet edes toteutua? Tuleeko lopussa vain apaattinen tässäkö tämä nyt muka oli hello despair my old friend -tunnelma? Toimisiko tämä sittenkin paremmin pelinä?

Mutta tämähän oli vasta ensimmäinen jakso. Jäljellä kaksikymmentäkolme. Niin paljon! Uutuudenviehätys piristi nyt niin paljon kirjoittelua, että uskon jatkoa seuraavan keskimääräistä Another Episode -tahtia nopeammin. En usko tulevien päivityksien olevan välttämättä ihan näin kattavia, mutta toisaalta en ole vielä kirjoittanut niitä, joten saatan joko ylittää tai alittaa itseni. Joka tapauksessa… ei hemmetti mitä tykitystä.

Oheisesta linkistä nähdään, olenko täysin väärässä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti