keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

290 - Danganronpa 3 - Future Arc #2

Future Arc #2


Kyosuke Munakata kehottaa Makoto Naegia tappamaan itsensä. Siinäpä tälle jaksolle muikea lähtökohta, josta siirrytään introteksteihin. Siellä epäilykseni vahvistetaan: viisitoista todellakin jäljellä. Tulevatkohan kaikki Future Arcin jaksot alkamaan samalla teaserkaavalla jostain jakson myöhemmästä tapahtumasta? Liittyvätkö kuolleet kommentoimaan kuolemaansa Chisan seuraan Despair Arc -jaksojen alussa? En ole varma, pidänkö välttämättä teaseroinnista tarinankerronnallisena elementtinä, mutta ainakin nämä ovat erittäin lyhyitä vaiheita.

...käy näin.

Tehdään joukkoitsemurha, jotta tarina päättyy nopeammin.

Kaipasin viimeiseen murhaleikkiin sääntöjä, joten nyt niitä tulisi liukuhihnalta Monokuman retroesityksenä! Taustalla soi debattibiisin varianteista se komein kasibittisenä remixinä.

Voiko kortilla maksaa?

Sääntö #1: Kun osallistujien rannekkeessa näkyvä aikaraja putoaa nollaan, rannekkeesta ruiskutetaan unilääkettä. Kaikki nukahtavat samanaikaisesti.

Ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle: Seiko, Miaya, Daisaku, Ruruka, Chisa, Great Gozu, Kyoko, Tengan, Aoi, Makoto, Ryota, Sonosuke, Juzo, Kyosuke ja Koichi. Mutta missä on Hiro?!

Sääntö #2: Yksi heistä herää. Hän on petturi. Tälle henkilölle annetaan aikaraja, jonka aikana tulee murhata yksi – ja vain yksi – osallistuja. Tämän jälkeen hän nukahtaa. Jos seurapeli nimeltä Ihmissusi on tuttu, premissi on käytännössä sama, mutta näkijän, kaksosten ja räjähtävän hamsterin (tämä saattaa olla paikallisten toverieni omituista huumoria) tapaisia pakkaa sekoittavia lisärooleja ei ole käytössä. Muiden tulee tehdä asialle jotain ja selvittää, kuka on epätoivon lippua liehuttava luopiopetturimurhaaja. En vielä tiedä, liittyykö tähän oikeudenkäyntiä, jossa viattomia lynkataan yhteistuumin, vai jatkuuko nukahtamisen, kuoleman ja nukahtamisen sykli sellaisenaan. Jos murhaaja ei kuitenkaan ehdi murhata aikarajansa sisällä, kaikki muut voittavat ja peli päättyy.

Enkelinä keskuudestamme poistuva Chisa on pikantti yksityiskohta.

Just se geneerinen päähenkilö näyttää hyökkääjältä.

Sääntö #3: Kaikille osallistujille on määrätty rannekkeen diginäytöllä skrollaava henkilökohtainen sääntö, ns. NG-koodi. En tiedä, mitä NG tarkoittaa, not guilty? Sen rikkomisesta rangaistaan välittömällä myrkytyskuolemalla, kuten myös yrityksellä repiä sitä irti. Monokuma demonstroi asettamalla itselleen ”älä naura” -säännön ja upuputtaa (SE ON PUHUHU!!) itsensä kuoliaaksi. MONOKUMA, ÄÄRIMMÄINEN KARHU, ON KUOLLUT. Paitsi eipäs olekaan.

Korosi (tai koroshi) tarkoittaa murhaa, ai puolestaan yhteistä. Ilmankos murhaleikki on joissakin yhteyksissä käännetty enkuksi Mutual Killing -muotoon.

Muita sääntöjä ei ole, ainakaan toistaiseksi. Eiköhän näissä ole riittävästi päänvaivaa! Viimeisessä varsinkin. Lisäksi, kuten tavallista, murhaleikki lähetetään suorana maailmanlaajuisesti, joten urheiden johtajien ei kannata nolostuttaa Future Foundationia.

Entä jos kiellettynä toimintona on löytää hyökkääjä?

Muiden tutkiessa kieltoklausuulejaan Miaya Gekkogahara – se vaitelias kaulahuivineiti, josta en tiedä mitään – alkaa näpytellä hurjaa vauhtia pyörätuoliin installoidulla tietokoneellaan. En tiedä, onko Miaya mukamas raajarikko Monacan tapaan, mutta tietokoneesta on hyötyä kommunikoinnissa, koska hän sattuu olemaan erittäin ujo, käytännössä mykkä. Kyoko tunnistaa hänet ja kertoo asiasta Aoille, jotta katsojakin pääsee ajan tasalle. Äärimmäisenä terapeuttina Miaya oli mukana Neo World Programin kehityksessä äärimmäisen ohjelmoijan (Chihiro Fujisaki) ja äärimmäisen neurologin (Danganronpa: IFissä ja Danganronpa: Zerossa mainittu Yasuke Matsuda) kanssa. Jabberwock Islandin Usami ilmestyy Miayan avatarina monitoriin piipittämään ummetusmummoäänellä, jonka on tarkoituskin kuulostaa kamalalta, mutta japaniksi se kuulostaa enkkuraitaakin kamalammalta, en mahda sille mitään.

Keksisivät jotain uutta joskus.

Palataanko Jabberwock Islandille keräämään toivon sirpaleita?

Nörtti lol.

Usami uhoaa, ettei suvaitse hakkerointia. Monokuma uhoaa takaisin kömpimällä monitoristaan Miayan tietokoneeseen ja pieksee Usamin Monomiksi, kuten isoveljen kuuluukin. Eräät asiat eivät koskaan muutu. Monokuma palaa takaisin omaan digisoppeensa ja poistuu paikalta kerrottuaan seuraavansa tulevia tapahtumia. Nähdäänköhän Monokumaa livenä robottina vai onko kyseessä vain monitorikiusankappale?

 The Ring intensifioituu.

Voihan ker-zork.

Se on väistämättömyys.

Erinäiset osallistujat ilmaisevat murhaleikistä mielipiteensä ja yleinen tunnelma on niin hapan, ettei Rurukan keksi kelpaa edes Sonosuke-mielitietylle. Makoto vetoaa yhteistyön voimaan ja yllättäen Kyosuke on samaa mieltä, koska Future Foundationin, öh, perustuksia ei ihan noin vain horjuuteta.

Seikolla on noin yksi ilme, mutta se riittää.

Sonosuke ajatteli laihduttaa.

Miayan koodatessa Juzo kiroaa Chisan kohtaloa ja Great Gozu peittelee takillaan ensimmäisen uhrin. Seiko kihisee peittelemättömästä raivosta, mikä on kieltämättä melko aistillista kuultavaa. Miaya-Monomi ei saa yhteyttä ulkomaailmaan netitse tai mobiilitse. Aoin ihmeteltyä Monomi toteaa, että Future Foundation oli kyllä valmistautunut hakkerointiin ulkopuolelta, mutta sisäinen hakkerointi tuli yllätyksenä. Koska joukossa on petturi, joukossa on myös hakkeripetturi.

Juzo ei ehtinyt kertoa Chisalle todellisia tunteitaan.

Nähdään taas Despair Arcissa!

AVG:n ilmaisversio käytössä, joka vinkuu ja uhkailee joka välissä päivittämään maksulliseen versioon. Kokemusta on, voisi jotain muutakin keksiä.

Tällä välin Daisaku käy tarkistamassa käytävät, jotka ovat tyhjillään. Minä kun jo luulin, että koko murhaleikki olisi rajattu pelkkään kokoushuoneeseen, mutta rakennuksen ulkopuolelle ei ole silti mitään asiaa. Eikä varmaan muihinkaan kerroksiin, koska hissithän on teljetty. Portaikoista en tiedä mitään. Voi tietysti olla, että murhaleikin aluetta laajennetaan aiempien murhaleikkien malliin. Katonrajaan on ilmestynyt monomonitoreja kyyläämään punasalamasilmällään, jotta Monokuman ilmoitukset kantautuvat kaikkialle.

Ei ainakaan elossa.

Juzon ja Makoton näkemykset asettuvat taas kerran vastakkain. Siinä missä Juzo haluaa tappaa petturin, Makoto haluaa lukita hänet jonnekin. Äärimmäisellä tuurillaan Makoto (ai niin, hänhän oli myös tuurihaukka Nagiton tapaan!) kuitenkin livahtaisi vankilasta, joten on ilmeistä, kuka Juzon silmissä on se todennäköisin petturi. Varsinkin kun ikävä ihminen astelee Makoton luokse uhoamaan tätä epätoivon rippeiden liittolaiseksi. Pienikokoisempaa sälliä Juzo pitää niin hyvänä puhujana, että Junko Enoshimakin meni halpaan, mutta häntäpä ei vedetä höplästä. Aoin älähdettyä Juzo kääntää katseensa uimariin, joka lamaantuu. Saattaa johtua rannekkeestakin, jonka luona käväistään. Mikäköhän sääntö tapattaisi Aoin, hmmm?!

Olisitpa nähnyt Makoton oikeudenkäynneissä!

Taivutteli tappamaan itsensä, ettäs tiedät!

Daisaku pyytää Juzoa lopettamaan tolkuttoman vertauksen kautta. Myös Ryota ei pidä naisten kiusaamisesta. Juzo saa tarpeekseen ja potkaisee polvellaan animaattoria vatsaan.

Mansikkavertausten aikana Daisaku on tosi vihainen.

Ryota on ylpeästi feministi.

Juzo on ylpeästi sovinisti.

Anime lähtee lapsesta potkimalla.

Sitä ei olisi kannattanut tehdä, sillä…


.
..
….
…..
…...
…....
….....
….......
….........
….............
…..................







DAISAKU BANDAI, FUTURE FOUNDATIONIN 11. HAARAN JOHTAJA JA ENTINEN ÄÄRIMMÄINEN MAANVILJELIJÄ, ON KUOLLUT.

NELJÄTOISTA JÄLJELLÄ.

Ehkäpä ne NG-koodit kannattaisi ottaa tosissaan? Muiden kauhistellessa Kyoko suhtautuu asiaan tyynesti ja nostaa Daisakun rannetta sen verran, että maanviljelijän tappanut todista osanottajien väkivaltaa -koodi paljastuu kaikille. Jopa Juzo hätkähtää ja Great Gozu syyttää häntä. Miaya-Monomi pyytää kaikkia rauhoittumaan ja paljastamaan kielletyt sääntönsä, jotta mitään vastaavaa ei tapahtuisi. Ruruka tuhahtaa, ettei varmasti paljasta heikkouttaan eräille, joihin ei luota, ja mulkaisee Seikoa. Jaahas. Pointti lienee mielessä useimmilla, ja lisäksi Kyoko päättelee, että jollakulla voisi aivan hyvin olla sääntö, jonka mukaan sääntöä ei saa paljastaa. Kuinka… Danganronpaa. Olisihan tuollaiseen nolostuttavaa kuolla näinkin alussa. NG-koodit pysyvät siis salaisuutena… ellei joku halua omaansa kertoa.

Sonosuke on heikkoutesi.

Ja joku, jonka ei pidä olla näyttämättä sitä.

Kyosuken mukaan heidän tulisi laatia suunnitelma, koska tätä leikkiä ei voi pysäyttää ja murhaajan olisi löydyttävä. Onneksi hänellä on jo sellainen: äänestys. Kaikki siis osoittakoon henkilöä, jota epäilee murhaajaksi. Ihan kuin niissä peleissä, paitsi että nyt päähenkilö ei voi olla vastuussa päätöksestä!

Koichi osoittaa luultavasti ihan piruuttaan Miayaa, koska hänestä nyt vain tuntui siltä. Aoi säpsähtää, kun Seiko, Juzo, Sonosuke ja Ruruka osoittavat Makotoa. Muut eivät osoita mihinkään, joten se on nyt sillä selvä: Makoto on enemmistön mukaan syyllinen. Tämäpä reilua ja odotettavaa, varsinkin eräiltä. Tässä vaiheessa palataan alkuun vähän eri leikkauksilla, sillä Kyosuke kehottaa Makotoa tappamaan itsensä. Muiden hyväksi.

Koichikaan ei liiemmin perusta Monomista.

Minäkin rakastan teitä.

Väliaika!

 
Väliaika loppuu!

Aoin mielestä äänestäminen tässä vaiheessa on epäreilua, sillä kyllähän lopputuloksen arvaa ennalta. Kyosuke ei pidä odotuksesta ja on muutenkin päättäväinen, sillä tällä tavalla he voivat päästä eroon Future Foundationiin soluttautuneista. Hän pyytää vakaasti Makotolta yhteistyötä, sillä hehän ovat samalla asialla, toivon puolella. 

Tulisi tylsä sarja.

Eikö voi paritellen eliminoida?

Kooperoivat Makotoa vastaan.

Kyosuken hiillostaessa häntä verbaalisesti Juzo hiillostaa häntä fyysisesti. Herra pälli vetäisee esiin puukon ja säntää entistä protagonistia kohti. Great Gozu tarttuu moraan nohevasti terästä ja katkaisee sen mölisten toverien kuolemasta ja pullistellen miehekkäästi. Kyosuke vetäisee puolestaan ilmeisen tyhjästä esiin katanan (jotenkin ketjumaisesti se muodostuu, mutta en silti tajua mitään, alkaa olla vähän liian paksua jopa Danganronpalta) ja muistuttaa mahtisonnia epätoivoa vastaan kuolleista ystävistään.

Olisi terveellisempää tarttua kahvasta.

Et ole tutustunut Nagitoon.

Tilanne alkaa eskaloitua sen verran pahasti, että huone täyttyy sakeasta kaasusta. Tässä, toisin kuin katanassa, on järkeä, sillä Kyoko oli aiemmin silmäillyt vaahtosammutinta seinässä. Hän vilkaisee merkitsevästi Makotoa, jonka Aoi nappaa mukaansa. On aika hajaantua ennen kuin leikki menee hengenvaaralliseksi, jota se kyllä jo ihan riittävästi on. Juzo lähtee parivaljakon perään, mutta saa murisevan Gozun nyrkistä. Kyosuke nostaa höpömiekkansa painijaa vastaan ja Juzokin tokenee, mutta saa etälamautuksesta kunnon tällin. Nyörit vetäytyvät pyörätuoliin. Miayakin on valinnut puolensa!

En näe mihin.

Great Gozu on nyysinyt asentonsa Goro Daimonilta.

Hän asettuukin miekan tielle.

Ilman Monomia Miaya näyttäisi uhkaavalta.

Aoi hätäilee Makotoa pitämään kiirettä, mutta äärimmäinen toivo ei oikein pysty siihen. Makoto näyttää rannekettaan, jossa skrollaa iloisesti NG-koodina käytävällä juokseminen. Eli ilmeisesti huoneissa saa juosta? Lasketaanko hölkkä juoksemiseksi? Aoin häh-interjektio venyy huvittavan pitkälle ja uimari nappaa toverinsa reppuselkään. Tämä voisi olla jossain toisessa tilanteessa söpöä, mutta nyt se on tarpeellista.

Kieri?

Makoto ei ole koskaan saanut näin kovaa kyytiä naiselta heh heh.

Kokoushuoneessa on nyt melko autiota valtaosan hajaannuttua kuka mihinkin. Kyoko miettii Makotoa ja on tarttumassa kivenmurikkaan kuultuaan askeleita. Hänen käteensä tarttuu ryppyinen käsi: Kazuo Tengan. Ukko ei hyväksy väkivaltaa. Ryotakin on jäänyt paikan päälle ja tulkitsee Tenganin leikkivän Harvey Weinsteinia, mutta Tengan vannoo, ettei aio satuttaa Kyokoa. Olisikohan Future Foundationin johtajasta hyvikseksi? Siltä ainakin vaikuttaisi Kyosuken päsmäröidessä mitä sattuu.


#KyokoToo

Makoto ja Aoi päätyvät risteykseen, jonka kumpikin haara on tukossa. Uloskäynnithän räjäytettiin. Lisäksi Makoto huomaa lattian heikentyneen. Kuuluu räjähdys, ja Great Gozu paiskataan seinään ihan siinä vieressä. Kyosuke käppäilee katana ojossa esille. Gozu tarttuu takaisin kivikautiseen nuijaansa. Itsehän mietin vähän aikaa, miksei kukaan heistä luota tuliaseisiin, mutta sitten muistin tämän olevan animea ja kättä pidempien lähinnä taistelukerronnallisia tyylikeinoja, ei näitä seikkoja tarvitse niin perusteellisesti miettiä. On tämä silti hiukan hupsua, pakko se on myöntää.

Takaisin reppuselkään?

Menkää larppaamaan Soulcaliburia johonkin muualle.

Kyosuke ja Gozu huitovat toisiaan ja viimeksi mainittu raivoaa, ettei aio tappaa liittolaisiaan edes henkensä uhalla, toisin kuin vissiin Kyosuke. Hitto vieköön, minähän arvasin aloitusjaksosta asti mahtisonnin olevan hyvä tyyppi. Kyosuken äänensävy pysyy täydellisen tyynenä. Epätoivosta on hankkiuduttava eroon ja varmasti, kuolonuhreista välittämättä.

Kysy Nagitolta. (aistin kestovitsiä)

Great Gozun, äärimmäisen painijan, Death Flag on noussut.

Noita kutsutaan japsiropen ärsyttäviksi vihollisiksi.

Kuulostat siltä kuin melkein uskoisit puheisiisi.

Makoton ja Aoin huomio kiinnittyy renkaiden sutimiseen. Mietin jo jonkun tulevan paikalle urheiluautolla, mutta Miayan menopelistä on moneksi. Monomi molottaa Aoia katsomaan taakseen. Lattialla lojuu vaahtosammutin. Niitähän riittää. Future Foundationissa paloturvallisuus otetaan tosissaan. Tämä putkilo on tosin epäkunnossa, mutta Aoi soveltaa ja nakkaa sen päin riitapukareita. Se ei osu Kyosukeen, mutta hän hätkähtää ja Gozu pääsee pois miekan armoilta. Niin pääsevät muutkin, sillä jättiläinen läimäyttää jykevällä kyynärpäällään aukon alakertaan. Kyosuke seuraa perässä paiskatakseen katanansa jonkun otsaan, mutta se läimähtää kiinni vetäistyyn oveen. Varajohtaja vilkaisee rannekettaan ja antaa olla.

Ai että kun Aoi on vahva, Makoto päivittelee.

ERUBOOORU SUMASSSSHUSHU

Makotokin vilkaisee rannekettaan. Aikaraja alkaa lähestyä. Menipä kaksi tuntia nopeasti. Hän on yhä Gozun kyydissä, koska ei voi juosta. Härkäköntys ehdottaa piiloutumista, jotta murhaaja ei löytäisi heitä oman aikarajansa sisällä. Miaya palaa kolmikon luokse. Olikin vähän epäselvää, putosiko hän muiden mukana alakertaan vai siirtyikö hän kenties portaikosta tänne, mutta joka tapauksessa häntä pelotti jäädä yksin. D’awww. Aoin sympatia on hänelle liikaa. Tupla-d’awww.

Tunti ja vartti enää.

Sarkastinen sydämeni suli Miayalle, vaikka ääni kuuluikin Monomille.

Epäsosiaalisessa paikassa.

Kyoko, Ryota ja Tengan ovat kokoushuoneessa, Makoto, Aoi, Great Gozu ja Miaya etsimässä piilopaikkaa ja Kyosuke seisoskelee turhautuneena tukitun oven luona, mutta entäpä muut? Sonosuke ja Ruruka ovat ainakin yhdessä talsimassa käytävällä jossain muualla. Ruruka marisee olevansa ihan varma, että Seiko on petturi. Olisi kiintoisa tietää, miksi hän inhoaa äärimmäistä apteekkaria. Käy ilmi, että Seiko on joskus aiemmin ollut petturi. Olipa osapuoli mikä hyvänsä, Rurukan mukaan ne kaikki ovat läpimätiä. Paitsi Sonosuke; hän on niin ihana, että he pitävät toisiaan kädestä. Ota nyt tästäkin romanttisesta duosta selvää.

Ainakin se Chisan murhaaja.

Toisin kuin Rurukan leivokset.

Makoto, Aoi, Great Gozu ja Miaya ovat päätyneet melko geneeriseen huoneeseen, jonka oven painija tukkii kaapilla. Aoi vilkaisee rannettaan ja huokaisee, sillä aikaa uneen ja jonkun ikuiseen on viitisen minuuttia. Hän ei ymmärrä, miksi tässä pääsi taas käymään näin. Taas he tappavat toisensa ja epäilevät toisiaan, aina sama juttu.

Jatko-osan hahmo eksistentialistisessa kriisissä.

Makoton mielestä tilanne ei ole sama kuin viimeksi, sillä tällä kertaa osa heistä tuntee toisensa. He selvisivät tuntemattomina koitoksesta kerran, joten mikseivät muka toistamiseenkin? Aoi ilahtuu ex-protagonistin positiivisuudesta ja Gozukin tulee hohottamaan lämpimästi. Hän näki Makoton telkkarissa silloin joskus ja nyt tässä edessä istuskelee sama henkilö, joka jaksoi uskoa Hope’s Peakin murhaleikissä ja muutti monien mielen. Kyse ei ole liioittelusta, sillä Future Foundationissa ainakin jotkut ovat hyvillään, kun Makoto tuli heidän riveihinsä. Gozu ei käsitä, miksi Makoton pitää murjottaa. Hyvinhän tässä käy, eikös?

Vaikka luottamus ystäviin on ystävyyttä -tason viisaudet muistuttavatkin minua Digimonista, on se hyvä, että tarinassa on edes joku järjen äänenä.

Huolestutaan yhdessä.

Ihan yhtä rumalta näytät.

Entäs se Juzo?

Voisin lähteä spontaanisti juoksemaan ja kuolisin.

Juzo loikkaa yläkerrasta Kyosuken seuraan, koska ilkimyksillä on sellainen vetovoima. Juzo kertoo kaikkien häipyneen johonkin pitäen huolta vain itsestään. Kyosuken suuri suunnitelma epätoivon hävittämiseksi ei ole muuttunut mihinkään. Ei ole Juzonkaan, sillä hän aikoo suojella taistelutoveriaan, jota pitää toivona. Jos Kyosuke selviää tästä, niin selviää Future Foundationkin. Lisäksi Juzon motivaationa on kostaa Chisan puolesta, koska yksi heistä on poissa ja he olivat ilmeisesti todella hyvää pataa keskenään, kun asiat olivat vielä Hope’s Peakissa mallikkaasti. Ei Kyosukesta tai Juzosta tarvitse pitää, mutta selkeästi heitä ajaa eteenpäin jonkinlainen aate, vaikkakin vääristynyt sellainen.

Mitä muutakaan tässä olisi voinut käydä?

Muita ei tarvitse kostaa.

Viiden minuutin aikarajasta on kulunut jo jonkin aikaa. Tämä huomataan huoneessa, jossa nelikko piileskelee. Aoi alkaa olla hädissään ja pyytää ystävältään apua. Makoto luottaa tuuriinsa ja häntä uskomaan siihen. Herkistynyt Aoi ei käsitä, miten Makoto voi olla niin päheä häiskä.

Vielä tunti ja neljätoista minuuttia.

Luulisi Hope's Peakissa jo tottuneen.

Tässä kohdassa Nagito vain sanoisi WORSHIP ME.

Jälkikasvun hankkimisen paikka.

Tekopirteä, lopullinen melodia soi kaikkialla. Itse kukin vilkaisee rannekettaan. Aoi kiittää Makotoa. Ennenaikainen yö laskeutuu. Future Foundationin tuhoon tuomitun hallintorakennuksen käytävillä on kuolemanhiljaista.



 
Murhaleikin sääntö #2 pannaan täytäntöön.






.
..
….
…..
…...
…....
….....
….......
….........
….............
…..................
 





AOI ASAHINA, FUTURE FOUNDATIONIN 13. HAARAN JÄSEN JA ENTINEN ÄÄRIMMÄINEN UIMARI, ON KUOLLUT.


KOLMETOISTA JÄLJELLÄ.

***

 
Jaa mitä, ettäkö vanhat tutut säästettäisiin? Jottei kukaan pahoittaisi mieltään? Turha toivo, sanoo Danganronpa 3! Mitä nössöilyä sellainen olisi? Mikä etuoikeus vanhoilla hahmoilla olisi sonnustautua juonipanssariin, vaikka he selvisivätkin ensimmäisestä murhaleikistä? Olisi nimittäin epäuskottavaa, jos he kaikki – Makoto, Kyoko, Aoi, Hiro – kävelisivät lopussa auringonlaskuun. Varsinkin kun osa heistä, toisin sanoen Aoi ja Hiro, on kokonaisuuden kannalta melko turhia. Hiron rooli nyt on mysteeri muutenkin, sillä eihän heppua edes vilahtanut koko jaksossa! Kukaan ei edes tiedä hänen ottavan osaa murhaleikkiin ja minäkin vain spekuloin. Eihän hän ole rakennuksen sisällä eikä häntä näkynyt sääntöjen hassuissa spritehahmoissa, mutta kuka muukaan se 16. osallistuja voisi olla?

Kyllähän minä Aoin kuolemasta mieleni pahoitin, kuten toki kuuluukin. Toisaalta Aoin kuolema oli nähtävissä ottaen huomioon, kuinka paljon hän oli jaksossa esillä, mutta jos lähtee laskemaan kunkin hahmon ruutuaikaa ja päättelemään siitä, kuka kuolee seuraavaksi, ei seuraa viihdettä kuten pitäisi.
Jos Aoin kuolema oli kylmän analyyttisesti odotettavissa, Daisakun kuolema oli odottamaton veto. Hahmolle ei ollut annettu juurikaan painoarvoa, vaikka oudot jutut ja ihan vääränlainen ääni jäivätkin väkisinkin mieleen pilotista, mutta tässä kakkosjaksossa hän oli samassa asemassa kuin muutkin. Hänellä vain sattui olemaan hieman ilkeä NG-koodi, joka laukesi ilkeässä vaiheessa. Tämä jos mikä on epäreilua.

Daisakun kohtalona oli koko ajan kuolla, sillä tällaisella kokoonpanolla väkivaltaa on hankalampi vältellä. Juzo nyt kuitenkin ottaisi Makotoa rinnuksista ja jos Daisaku sattuisi näkemään ruumiin, hänhän olisi todistanut väkivaltaa – tai sen lopputuloksen, miten sen nyt ottaa – ja kuollut kuitenkin. Jos olettaa NG-koodien käynnistyneen vasta sääntöjen selvittyä, Chisan raadon näkeminen ei olisi voinut laukaista rannekemyrkytystä. Kyllähän Daisakun (ja muiden) NG-koodin laukeamisen tarkkoja ehtoja voi miettiä ties kuinka pitkään, mutta pointtina on se, että Daisaku toimi varoittavana esimerkkinä kolmossäännöstä. Jonkun heistä oli demonstroitava sitä kaikille muille. 

Ennen kaikkea NG-koodi voi tarjota loputtomasti mahdollisuuksia jatkon suhteen. Kuka kuolee seuraavaksi -mysteerin lisäksi kun voi vain arvailla kaikkien kuolinehtoa, jotka voivat olla joko erittäin tilannesidonnaisia tai niin arkipäiväisiä, ettei niitä välttämättä edes huomaa ennen kuin ne laukeavat. Olen melko varma, että ainakin muutama sakista tulee kuolemaan tätä kautta!

En olisi välttämättä jaksanutkaan Daisakun outoja juttuja ja oudompaa ääntä koko sarjaa. En nyt sanoisi, että good riddance, koska joka kuolema on tragedia (paitsi Teruteru ja Mikan, fuck ’em), mutta enpä jää pahemmin kaipaamaan, mitä kaikkea Daisaku olisi voinut tuoda tuleville jaksoille. Oli hän melko varmasti kuitenkin sitä sakkia, joka tuskin olisi lähtenyt lynkkaamaan Makotoa, joten sääli sinänsä.

Enemmän tässä korpeaa ihanan uimarin (ja, öh, kellukkeiden) poistuminen kuvioista. Oli Aoin kuolema draaman ja pakan sekoittamisen kannalta tarpeellista, mutta silti paskin jakso ikinä!

Kuka tappoi Aoin? Makoto olisi totisesti mitä helvettiä -tason paljastus, vaikka lieneekin kyse pelkästä lavastuksesta. Makotoa olisi niin helppo syyttää, kun osallistujista ainakin neljä – Seiko, Juzo, Sonosuke, Ruruka – äänesti häntä petturiksi. Eikä Kyosukekaan hänestä pidä, mutta hän haluaakin päästä eroon epätoivosta hinnalla millä hyvänsä. Kyosuke on ollut paljon esillä, mutta silti tuntuisi oudolta pitää häntä petturina. Miksi helvetissä hän olisi tappanut Chisan?

Teoriassa joku tästä nelikosta voisi olla petturi ja lavastaa hänet syylliseksi, mutta kuka heistä pääsisi lukittuun huoneeseen? Jos Makoto unohdetaan äärettömän epätodennäköisenä petturina ja Aoin itsemurha olisi liian absurdi edes harkittavaksi, huoneessahan on Great Gozu ja Miaya. Härkäjäbä vaikutti aivan liian aidolta ja hyväsydämiseltä jässikältä ollakseen petturi ja Miaya… jaa. Paha oikeastaan sanoa, koska vasta tässä jaksossa hänelle tuli persoonaa, mutta erittäin vaikea uskoa. Ellei hän olisi luonut takaporttia Neo World Programiin Alter Ego Junkolle tai jotain muuta tyhmää, osasikin puhua kaiken tämän ajan! Plussaa muuten Usami/Monomista, sillä vaikka en hahmosta pahemmin perustakaan, hänet ympättiin aika näppärästi kuvioihin.

Koichin ja Seikon liikkeistä vaahtosammutinkaaoksen jäljiltä ei ole minkäänlaista käsitystä, Sonosuke nukahti jossain Rurukan seurassa ja Kyoko, Ryota ja Tengan olivat myös yhdessä. Kuka heistä voisi tietää, missä Aoi oli? Ellei Monokuma paljastanut kaikkien olinpaikkaa, mutta mitä virkaa murhaajan aikarajalla silloin olisi? Pitäähän leikin olla reilu tuoltakin kannalta, jottei murhaaja ole liian ylivoimainen. Murhaaja voisi olla Ryota, jos Ryota onkin äärimmäinen huijari ja vielä jotenkin epätoivon ripe, mutta hahmoja on niin paljon ja tilanne on niin auki, että vain se lienee varmaa, että Makoto lavastettiin syylliseksi ja myöhemmissä jaksoissa tästä seurannee melkoinen paskamyrsky.

Vitsailin jakson laatua paskimmaksi ikinä, mutta kyseessä lienee silti kehnoin jakso tähän asti, mikä ei ole paljoa sanottu, kun niitä on nähty tasan kolme, joista kaksi oli esittelyyn keskittyviä pilotteja, joissa ei ollut pahemmin merkittävää haukuttavaa. Sanoisin Hang the Witchia (en keksi muuta syytä jakson nimelle kuin Makoton dissaaminen) kolmikosta vähiten hyväksi, mutta en silti järin huonoksi, oikeastaan ihan kivaksi jatkoksi, jonka tapahtumat olivat perusteltuja. Pari hahmoa kuoli (kova tahti käynnissä!), säännöt selitettiin ja nähtiin käytännössä, porukka hajaantui sekä klikkiytyi ja hahmoihin hieman tutustuttiin. Mitä muuta voisi odottaa pariltakymmeneltä minuutilta? Tapahtumien tahti oli sopiva, Makoton ja Aoin yhteiset hetket mukavia ja Great Gozu hieno mies.

Lähinnä minua häiritsi, ettei Future Arc ole värikkäistä hahmoista huolimatta visuaalisesti hurjan mielenkiintoinen. Synkkiä huoneita, synkkiä käytäviä, synkkää menoa, meno kuin goottifestareilla, jonka äänentoisto ei pelaa. Toki Despair Arcin hassuttelun jälkeen odotinkin synkistelyä, mutta tuntuu kuin tulevaisuus olisi vedetty samanlaisen tummanvihreän filtterin läpi kuin ensimmäinen Metal Gear Solid. Varmemmaksi vakuudeksi vilkaisin tuon kirjoitettuani kuvakansiotani ja repesin kunnolla. Tummanvihreää harmautta kaikkialla! Värimaailma on tietenkin tyyliseikka, mutta kyllähän se väkisinkin vaikuttaa mielialaan.

Toivon myös, ettei Future Arc äidy jaksosta toiseen geneeriseen animetappeluun, jossa kaikilla on joku tosi päheä nimikkoase ja kaikki puhuvat tosi filosofisia juttuja taistellessaan. Danganronpassa väkivallan tulisi keskittyä murhamysteerien selvittelyyn eikä siihen, että eri osapuolet ottavat mittaa toisistaan. Oli Great Gozun pullistelu silti hauskaa seurailtavaa, ei sillä. Voisi eräiden ajojahti silti rauhoittua ja saa nähdä, tuleeko tässä murhan jälkeistä suvantovaihetta, vai jatkuuko touhu tällaisena trillerinä, jossa jännätään ja juoksennellaan. Petyin myös Kyosuken katanaan, jonka materialisoituminen oli, toistonkin uhalla, vähän liian paksua.

Voi olla, että viimeinen murhaleikki ei olekaan rakenteeltaan sellainen, johon olen tottunut, mutta ennen kaikkea Future Arcin mysteerit vaikuttavat mielenkiintoisilta. Halu nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu, on sietämätön. En sanoisi, että katson sarjan Future-puoliskoa pitääkseni hauskaa, sillä sitä varten on Despair Arc. Molemmille on toivottavasti lopulta paikkansa ja toivonkin, ettei esimerkiksi Future Arc ala tuntua pakkopullalta, jota katsotaan pois alta, jotta pääsisi nostalgisoimaan vanhojen tuttujen parissa, sillä suuri juoni on lopulta johtanut tähän vyyhtiin, jonka luulisi olevan merkittävää ja yllättävää. En esimerkiksi jaksa uskoa, että kaikki Future Arcin jaksot keskittyvät vain tähän murhaleikkiin. Ainakaan tällaisella tappotahdilla.

Mutta miksi, miksi Aoi Asahina piti tappaa?

Oheisesta linkistä nähdään, teenkö väärässä olemisen hattutempun:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti