keskiviikko 13. toukokuuta 2015

12 - Ensimmäinen oikeudenkäynti, osa 1

ENSIMMÄINEN OIKEUDENKÄYNTI

[​IMG]

Näin se siis alkaa. Saan vielä tallentaa, mutta tulevat kämmäilyt menevät joko uudelleenyrityksiksi tai dokumentoimattomaksi pelin käynnistelyiksi, koska enhän minä nyt virheitä tee musiikissa tai elämässä. Tai sitten voin purra huulta ja puskea eteenpäin. Vasta myöhemmin tajusin, että kyllähän tässäkin pääsee valikkoon tallentamaan.

Monokuma kertaa perussäännöt eli oikea syytetty teloitetaan, muussa tapauksessa kaikki muut. Pelimekaanisia sääntöjä tuutoroidaan tasaisin väliajoin, jottei kaikkea työnnetä naamalle samanaikaisesti. Ishimaru luulee yksinkertaisena mustavalkoisena totuuden torvena päästävänsä kaikki helpolla, sillä murhaajan tulee vain nostaa kätensä ylös. Kuten arvelinkin, tämä ei ole niin yksinkertaista. Makotokin miettii, että kaikki vihjeet on otettava esille.

[​IMG]
...I'll be a sad panda.

[​IMG]
Et ole hyvä tässä.

[​IMG]
Löysin nöyhtää navastani.

Tässä vaiheessa on todettava, että oikeudenkäyntiin on nähty vaivaa, sillä kaikki dialogi on ääninäytelty ja kameramies pyörii hauskasti aition keskellä zoomaillen puhujiin. Jo tekstiboksien erilainen järjestely ja pienet tyylilliset tehokeinot kuten aggressiivisten puhujien potretin tärähtely tekevät tästä luvattoman siistiä. Musiikkikin toimii täysillä. Tämä ei totisesti ole kuivaa oikeussalidraamaa.

Oikeudenkäynnin kantava teema on tauoton debatti, jossa teemaksi otetaan yksittäinen murhaseikka. Kaikki saavat luvan heitellä ilmoille virkkeitä, jotka liukuvat peräkkäin suuntaan jos toiseenkin. Ne sisältävät faktoja tapauksesta, mutta joku niistä ei pidä paikkaansa. Makoton tehtäväksi jää ampua valhe tai ristiriita alas totuuden pyhillä luodeilla. Vääriin asioihin takertumisesta rangaistaan sydänmittarin supistamisella ja se on kaiketi sitten menoa lähes kaikkien osalta, jos joku toisulottuvainen sormijumala keskittyy kaivamaan nenäänsä aikarajan huvetessa ja argumenttien karatessa.

[​IMG]
Menisi läpi oikeasti.

Käytännössä tämä tapahtuu siten, että ruudun oikeaan nurkkaan on ahdettu repliikkilaskuri, ainakin toistaiseksi antelias aikaraja ja sydän- ja keskittymismittarit, keskellä pakenevat itse kunkin kommentit ja pelaaja on luotikursori, jota ohjaillaan joko vasemmalla tatilla tai kosketusnäytöllä. Yksinkertaisinta on vain näpäyttää sormella oranssia sanaa tai sanakokonaisuutta valkomassan joukosta. Korostaminen on ihan kätevä ratkaisu, sillä jos valkomassasta pitäisi poimia ristiriidat, luulisin touhun hankaloituvan. Olisi kyllä kieltämättä hauskaa kiistää Ishimarun väittämä Sayakan kuolemasta. Pari ekaa rundia on käytännössä ensimmäisen oranssin kohdan kyttäämistä, mutta myöhemmin jotkut virkkeet voivat olla hämäystäkin. Virkkeet vieläpä lentelevät eri tahtiin, joten oikea liipaisin hidastaa tilapäisesti ajan, mutta se kuluttaa keskittymismittaria.

Chihiro heittää ensimmäisessä debatissa kommentin, ettei Sayaka voinut edes puolustautua, mutta enpä usko tytön käyneen rikospaikalla, joten tämä on helppo kumota. Togamikin kommentoi, ettei asiasta tarvitse edes puhua, kun tappelu huoneessa on ilmiselvää. Sakura aloittaa keskustelun murha-aseesta, jota Mondo väittää kakkosdebatissa sattumanvaraiseksi veitseksi, mutta Makoto tietää, että on sillä kontekstikin.

[​IMG]
Väärässä olet.

[​IMG]
Orange you glad I picked you.

[​IMG]
Koska OBJECTION oli jo lisensoitu.

[​IMG]
Ja taisi vähän pissattaakin.

[​IMG]
Kyllä se minusta on tärkeää mainita, että siellä on lattia, seinät ja katto.

[​IMG]
Varsin eksaktia.

[​IMG]
En näe tuota olentoa keittiöveitsenä.

Leonin mielestä Makoto tietää vähän liikaakin keittiöveitsistä ja vierittää syyllisyytensä hänen niskaansa, mutta kuten kolmannessa debatissa ammutaan alas, hän ei kulkenut tyhjän ruokasalin läpi keittiöön. Aoi vannoo olleensa paikalla, mutta Toko ei päästä irti aivan helpolla, sillä on aivan mahdollista, että Makoto ja Aoi ovat juonineet yhdessä.

[​IMG]
Äläpäs nyt ala.

[​IMG]
Tällaista on olla keskittynyt.

[​IMG]
Älä sinäkään ala.

[​IMG]
Toko keräämässä yhä vain lisää ystäviä.

[​IMG]
Paskojen ja hihitysten vuoksi.
Togami saakin hyvän syyn kysyä Monokumalta, voiko rikostoverikin ”mustua.” Nalletuomarin mukaan rikostoverit ovat sallittuja, mutta vain murhaaja saa valmistua eli partnerien hyöty jää varsin laihaksi. Sitä paitsi tällä kertaa mitään rikostoveria ei ole, vaikka Monokuma vähän katuukin kommenttinsa lipsautusta. Eikä Aoi edes valehdellut, sillä Sakura vahvistaa olleensa siellä myös. Elleivät hekin sitten pelaa toistensa pussiin. Hiron mielestä jompikumpi olisi voinut ottaa veitsen, mutta ei tämäkään ole totta, sillä Sakura oli viettänyt yönsä Aoin luona, kun uimari oli poissa tolaltaan videoista. Vaikka säännöt eivät yökylää kiellä, Ishimaru rähjää silti tytön ja pojan yhteisen yön olleen sopimatonta ja nolostuu, kun Sakura toteaa olevansa tyttö myös. Tämä huvitti vielä enemmän kuin Hiron hidas paluu todellisuuteen.

[​IMG]
Myös korppilaumalla on rikostoverinsa.

[​IMG]
Kandidaatinkin pitää syödä.

[​IMG]
Ja sitten muksitte toisianne tyynyillä hihihi.

[​IMG]
And that's how you were born!

Mutta kuka sitten otti veitsen? Aoi tajuaa, että kävi siellä kolmaskin tyyppi, mutta ei ottanut sitä enää huomioon, kun kyseinen tyyppi ei ole enää heidän keskuudessaan. Saan valita muutamasta vaihtoehdosta todennäköisimmän... eikä Sayaka ole listassa huijauksena. Hän se otti veitsen lisäturvaksi ja Sakura kommentoikin tytön käyttäytyneen vähän omituisesti. Yhtäkkiä minulle valkenee, että Sayaka siis puolusti veitsellä itseään Leonin huitoessa katanalla ja jossain vaiheessa veitsi päätyi Leonin haltuun ja Sayakan vatsaan. Ho hoo, olin siis väärässä! Togamikin puhuu asiasta, mutta lähtee syyttämään murhasta taas Makotoa, sillä nyt hänen ruokasalikäynnillään ei ole merkitystä.

[​IMG]
Taisi olla pahaa ruokaa sitten.

[​IMG]
Palaa sinä uguu-hahmojesi pariin.

[​IMG]
Tässä ei harmi kyllä voi valita ”Olen syytön.”

Kyoko pelastaa Makoton kääntäessään keskustelun seikkaan, jota oli kovasti etsinyt rikospaikalta, tuloksetta. Makotokin tietää mistä on kyse; on vain vähän tongittava alitajuntaa. Tämä tapahtuu aikarajallisessa hirsipuugambiitissa, jossa muodostetaan ruudulle ilmestyvistä kirjaimista sana. Kämmäilyllä ja idiotismilla on seurauksensa. Kuten tauottomassa debatissa, helpointa on valita kirjaimet näpäytyksellä. Kirjaimia on vain neljä ja niistä kaksi on jo valmiina, joten H ja I saavat ystävikseen A:n ja R:n. Myönnettäköön, ettei huoneessa ollut perillistä, mutta se nyt ei liity tähän.

[​IMG]
Puhut arvoituksin.

[​IMG]
Miten kirjeet nyt liittyvät mihinkään?

[​IMG]
HRIA. Pakko olla.

[​IMG]
Voitin hiuksenhienosti.

Hiukset sen sijaan loistivat poissaolollaan, ja Makotolla on aivan pätevä syy syyttömyyteensä. Miksi ihmeessä Makoto olisi siivonnut kämppänsä hiuksistaan? Hän on kuitenkin asunut siellä jo muutaman päivän, joten kaikki tietävät siellä lojuvan hänelle kuuluvia hiuksia. Celeste arvelee, että tarkoituksena oli häivyttää todisteet Sayakan olemisesta huoneessa, mutta siinä tapauksessa Sayakankin ruumis olisi siirretty muualle tai ripoteltu tuhansiksi kappaleiksi ympäriinsä. Kyoko pitää todennäköisempänä, että murhaaja poisti omat hiuksensa paikalta.

[​IMG]
Hiusten halkomista tällainen argumentointi.

[​IMG]
Kuitenkin joka oikeusjutussa palataan aina tähän.

Makoto on melkein kuivilla, mutta Kyoko lisää vielä huomionsa särjetystä kylppärin ovesta, sillä kuten aivan oikein totuusluotivalikosta useamman minuutin aikarajan sisällä valitsen, ovennuppi on avain syyttömyyteeni. Ovennuppea oli ruuvattu irti ennen sen murtamista. Kyoko huomauttaa, ettei Makoto tekisi niin ja ammun seuraavassa debatissa (jossa on useampia vaihtoehtoja huijauksena) alas Leonin väitteen siitä, että ovi oli lukossa. Hänhän sen murtajana luulisi tietävän! Makoto kertoo muille, että vain tyttöjen kylppäreissä on ovilukko ja hänen ovensa jumitus johtui siitä, että se vain sattui olemaan jumissa. Tämän hän vahvistaa yllättäen Monokumalta, joka ilkkuu onnekkaan oppilaan epäonnea. Murhaaja luuli oven olevan lukossa, mutta miten se olisi mahdollista, kun kyseessä oli pojan huone?

[​IMG]
Koska keskimääräisesti keskusteluissa valehdellaan vain kerran.

[​IMG]
Paska puhetta mutta uskon t: aku ankka

[​IMG]
Se ei halunnut avautua.

[​IMG]
Ei se minun vikani ole, että ovella käy huono tuuri.

[​IMG]
Onhan se jos meinaa housuun tulla.

[​IMG]
Kun näkee kasvoja kaikkialla, tämä on vain rasittavaa.

[​IMG]
Sinähän sen tietäisit.

...Koska hän ei tiennyt sen olleen Makoton huone. Kyoko tietää, ettei murhaaja tiennyt koko huoneenvaihdosta ja oli varmasti sisällä hämmentynyt kylpyoven vuoksi. Makotolla ei olisi ollut vaikeuksia avata ovea.

[​IMG]
Tuo hymy en kestä.

[​IMG]
Plot thickens.

Vyyhti on nyt niin sotkussa, että muutama osanottaja lannistuu ja kiivastuu ja Ishimarukin on jo äänestämässä enemmistöperiaatteella, mutta empimisen jälkeen Aoilla on vielä pätevä kysymys. Miten murhaaja edes pääsi käytävältä huoneeseen? Avain- ja tiirikointiehdotukset tyrmätään eikä ole todennäköistä, että Sayaka olisi avannut ovea kenellekään. Vahvistan tämän huoneenvaihtoluodilla, jossa kerrotaan tytön pelänneen. Kyoko ehdottaa suhteellisen kylmästi, että ehkä Sayaka ei pelännytkään niin paljoa.

[​IMG]
No ei sinun kannaltasi.

[​IMG]
Kysymällä tosi kauniisti.

Makoto ottaa nokkiinsa, mutta Kyoko tuo esille todistuskappaleen, jonka olin joko mahdotonta kyllä missannut tai jota ei edes voinut löytää. Kyokolla on Makoton pöydällä lojunut muistilehtiö, josta hän oli löytänyt painautuneen piiloviestin, kun alkuperäinen lappu oli revitty irti. Sayaka oli kirjoittanut haluavansa puhua jollekulle kahden kesken ja oli kutsunut mysteerihenkilön luokseen, sujauttanut alkuperäisviestin jonkun oven alta. Uudessa debatissa vahvistetaan, että Sayaka oli pyytänyt vierasta tulemaan nimenomaan hänen huoneeseensa, ja koska Sayaka ei ollut sinä yönä omassa huoneessaan, hän itse oli vaihtanut nimikyltit, jotta vieras löytäisi perille. Koska Makoto ja Sayaka olivat naapureita, vieras ei varmaan ollut edes huomannut vaihtoa.

[​IMG]
Aina naurattaa Mondon raivoaminen taustalla.

[​IMG]
He sopeutuivat.

[​IMG]
Aina joskus tulee vastaan virkkeitä, jotka pitää lukea kahteen kertaan.

[​IMG]
Ihan normaalia.

[​IMG]
Keksin tuon ajat sitten.

Toisin sanoen Sayakalla oli ollut asiaa Leonille ja uhri oli kutsunut murhaajansa sisään. Tunsivatko he toisensa? Keskustelivatko he jostain vai alkoiko tappelu heti? Se selvinnee pian. Tästä päästäänkin tappeluun ja replikatanaan, joka Makoton mielestä mursi Sayakan ranteen. Leon ihmettelee, miten hän voi tietää tuosta, mutta totuusammun häntä ranneluodilla, jotta kultapäällyste pääsee oikeuksiinsa. Sayakaa siis lyötiin katanalla ranteeseen. Tai sen huotralla, sillä olettaisin jäljen olevan terällä rumempaakin.

[​IMG]
He... tuota... tappelivat.

[​IMG]
Tiedätkö sinä lisää, hmmmmm?

Loput mysteeristä jää debattiin, jossa panokset kovenevat, sillä tällä kertaa rummusta pitää valita vasemmalla liipaisimella sopivat luodit argumentteihin. Sohlaan vähän uuden mekanismin kanssa ja keskustelu ehtii mennä ohi, mutta nähtävästi tästä ei rangaista niin kauan kuin aikaa on jäljellä. Keskustelu vain käydään uudestaan. Lievänä huijauksena kohdat voi käydä läpi transkriptistä, mutta ainakin vielä tämä on helppoa. Kun Hiro mainitsee tappelun alkaneen katanan kajahduksella, tyrmään väitteen, sillä aseen huotrassa oli viiltoja. Yleensä raskas huotra otetaan pois ennen hyökkäystä, joten viillot ovat peräisin veitsestä. Ishimaru päättelee huotrakatanan olleen Sayakalla, mutta asia ei suinkaan ole näin, sillä Makoto oli selvittänyt, ettei Sayakan kämmenessä ollut kahvasta irronnutta kultaa. Käsien pesukaan ei ole öisin mahdollista, kun Monokuma katkaisee veden. Pesujutun puheeksi ottanut Toko ei tästä tiennyt, mutta eipä hän ole käynyt koko koulu-uransa aikana suihkussakaan. Ewwwww.

[​IMG]
But it's harrrrrrrrd.

[​IMG]
Tämä tulee aika nopeasti neljäntenä replana, kun pitäisi opetella luodinvaihto.

[​IMG]
Minä ainakin olisin nostanut sängyn ilmaan ja ölissyt jotain sekavaa.

[​IMG]
Voi tyttö parkaa.

[​IMG]
No ei kun surullisen epävarma itsestään.

[​IMG]
Sayakan vesipelko olisi melkoinen sääntö jopa Monokumalta.

Eli Sayaka käytti veistä. Hän aloitti tappelun. Ehkä murhaaja oli käyttäytynyt uhkaavasti. Tai kuten Togami koleasti ehdottaa, Sayaka oli aloittanut murhaleikin, mutta se oli kääntynyt häntä vastaan. Tyttö oli hakenut veitsen keittiöstä tappovälineeksi eikä suinkaan itsepuolustukseksi ja viestillä kutsunut uhrinsa luokseen. Celeste huomauttaa, että Sayaka oli ehdottanut huoneenvaihtoa Makotolle ja vaihtanut kyltit, jotta saisi vieritettyä murhan Makoton niskoille. Toko virnuilee, että kuka nyt turhaa tavisjätkää uskoisi, kun vastassa on äärimmäinen poptähti. Makoto ei voi uskoa väitteitä puhtoisesta tyttösestään, mutta Monokuma älähtää keskustelun suistuvan sivuraiteille ja kehottaa lopettamaan ajan haaskaamisen. Sayakalla saattoi hyvinkin olla pahat mielessä, mutta nyt hän on kuollut ja tappaja on vapaalla jalalla.

[​IMG]
Ei kai!

[​IMG]
Leon taitaa tajuta tämän vasta nyt.

[​IMG]
Toko osaa olla välillä oikeasti ilkeä.

[​IMG]
Tästä ilmaisjakoon uusin ketjuderailmeemikuva.

Johtolangat saattavat olla vähissä ja Makotokin epäilee kykyjään, mutta saan silti seuraavassa debatissa ammuttua alas Leonin väitteen, sillä onhan tässä vielä käsiteltävää. Nimittäin Sayakan kuolinviesti. Ja nimenomaan Sayakan, sillä kukaan muu sitä on tuskin kirjoittanut. Tulevassa keskustelussa yritän suggestoida jotakuta toteamaan ”se on Leon”, kun Chihirolta kysytään numerokoodista, mutta he pääsevät hitaasti eteenpäin, kun 11 näyttää kovasti sellaiselta, että niitä yhdistää viiva. N037 voisi syyllistää Noelin, jos täällä sen niminen heppu olisi, mutta Kyokon mielestä viesti on kirjoitettu ylösalaisin, koska Sayakan asennossa muuta vaihtoehtoa ei olisi.

[​IMG]
Sinä! Sinä! Sinä!

[​IMG]
You don't say.

[​IMG]
INTEGER OVERFLOW

[​IMG]
Tästä kuvasta ei löydy mitään.

Salaperäistä nimeä ei hierota pelaajan naamaan vaan tyhminkin codijonne saa pähkäillä, kenestä on kyse. Asetan oikeudenkäynnissä epäilyttäviä reploja heitelleen baseball-antisankarin ahtaalle. Leon ei tykkää syyttelystä yhtään eikä siitä, kun Kyoko alkaa puhua todisteiden hävittämisestä. Eritoten eräästä hihanpalasta, joka jäi polttamisesta jälkeen, kuten Makotolla ammun. Täällä on muitakin nappipaitaisia, joten tämä ei yksinään riitä todisteeksi.

[​IMG]
No mutta hyvää iltaa.

[​IMG]
Kuka lienee.

[​IMG]
Pfffft!

[​IMG]
Geddit?

[​IMG]
Leonin asteittainen hajoaminen on sairaalloisen tyydyttävää.

[​IMG]
No kun teki mieli kovasti.

[​IMG]
Joo joo, tapetaan jo se.

Teen pari armottoman typerää mokaa, kun saan valita, onko todisteiden tuhoamisen ajankohta, paikka vai tapa tärkeä yksityiskohta. Tavalla tässä on merkitystä, kun tällä viitataan roskahuoneen porttiin. Menetän pari sydäntä viidestä, mutta saan puolikkaan myöhemmin takaisin. Leon keksii syyttää portinvartija Hifumia, mutta Makoto ryhtyy räiskimään debatissa murhaajaa vastaan.

[​IMG]
Ylpein mahtihetkeni. 

Kun luotina oli hajonnut kristallipallo, tajusin kaiken, joten voin aivan hyvin keulia ennen kuin oppilaat keskustelevat tästä. Eli siis Hiro jätti pallonsa hajamielisenä pyykkitupaan, josta Leon poimi sen, kun tuli harkitsemaan pesumahdollisuutta, ja mahtavilla pallotaidoillaan nakkasi sen portin reiästä polttouunin käynnistysnappulaan ja heitti todisteensa myttynä uuniin. Ammattilaisena Leon kykenisi tällaiseen temppuun eikä mahtaisi mitään pudonneelle vaatteenrepaleelle. Ja näin, kuten Makoto toteaa, kävi. Että minä olen nero. Olisi palloyhteyden Leoniin voinut tietysti aiemminkin tajuta, mutta nyt tämä on ihan selvää. Muita todisteita ei tarvita. Leon on syyllinen Sayakan kuolemaan. Hyvästi.

[​IMG]
Pian olet minun.

[​IMG]
Melkein valitsin ylimmän.

[​IMG]
Olisihan se äärimmäistä.

[​IMG]
Ei kauaa enää...

[​IMG]
Kuka on tehnyt tuhmasti, kuka?!

Tosin Kyoko pyytää Makotoa vielä vahvistamaan tämän kaiken, ihan kaiken, jotta epäuskoinen Leon saadaan ehdottomasti kiinni. Tästä alkaa loppuperustelu, jossa viimeöiset tapahtumat kerrotaan tyylikkäässä sarjakuvamuodossa (teknisesti mangana, sillä tämä etenee oikealta vasemmalle), mutta tyhjät ruudut pitää täyttää. Aikaa tähän on 24 minuuttia eli ruhtinaallisesti. Saan vielä ihailla nättejä ruutuja sijoitellessani kronologian kohdalleen. Ainoastaan miekan ja huotran kohdalla piti vähän aikaa miettiä pallojen siirtelyä, mutta muuten tämä on selvä juttu.

[​IMG]
Mistä näitä saa tilattua?

[​IMG]
Nonstop Infinite Climax A-Go-Go Super Hentai Partymix Desu

[​IMG]
Yllättävän rentouttavaa, oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti